Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Maj 2003


Krig.com


håtetepekolonskråstregskråstreg:

Krigshandlingerne er måske afsluttet, men på nettet fortsætter diskussionerne om Irakkrigen med mange kreative og kunstneriske indfald

Krigen i Irak var, indtil SARS overtog opmærksomheden, NYHEDEN i medierne de sidste mange måneder. Nu da krigshandlingerne officielt er afsluttede og den såkaldte "information warfare" er mere eller mindre et fuldkommen færdig kapitel, kan det igen lade sig gøre at browse de alternative nyheds kanaler på internettet; de er ikke længere hacket eller nede, selv Al-jazeera kan man lejlighedsvis komme igennem til.

Men man kan også undersøge krigen fra alle mulige vinkler og indfald, som debatemne til kritik og information. Og omkring alle mulige emner der vedrører krigen, fra baggrund og historie til krigens miljøskader og miljøkatastrofen efter sidste Irakkrig.

Så er der kunstnerprojekter, som The Anti-War-Web Ring, et samlingssted for flere kunstnerprotester mod krig med internet som fælles sprog. The War Time Project Artist List er kunstnere fra hele verden samlet i et fælles projekt mod krig. Og i Danmark finder man enkelte kunstneriske projekter hos Kopenhagen.dk

Nettet er som bekendt stedet, hvor man kan finde alt, og valget er større: fra antikrigsbevægelser med links og kalender til aktioner og events, til Det Hvide Hus officielle krigspropaganda.

Sitet iraqbodycount.net er absolut ikke officielt, men forsøger - tilsyneladende neutralt? - at opgøre antallet civile dødsofre i Irakkrigen.

Hvor stor var Saddam Husseins gæld?

Man kan finde utallig valg af kædebreve, fra Money for Peace, hvor 1 dollar donation per underskrift, skal modarbejde USAs økonomiske afpresning af de fattige lande. Eller et forsøg på at støtte det irakiske folk ved at annullere den massiv udenlandske gæld som Saddam Hussein har opbygget til landet i hans mere en 20 år i magten. Men man kan også sende symbolske gaver mod krig, som gratis antikrigs plakater i pdf-format til hjemmeprintere. Ligesom hos samlingen af antikrigsplakater hos miniaturegigantic er det meste dog mere banal agitation. De fleste værker ser ud som om de er hentet op af en gammel skuffe, blot med den sædvanlige tilføjelse af den amerikanske præsidents kontrafej. Noget morsommere er Psy Op Art, som er "justeringer" af løbesedler kastet ned til den stakkels civilbefolkning. Flyer har instrukser til hvordan man håndtere indholdet at Food Delivery System pak, med barbecue, marshmallows og pickles.

Dans, musik og kunst kombineret til en kakafonisk onlineforestilling finder man hos manklared.com

Skab selv had

The winner er et lille krigsspil, hvor du får lov til at skyde så mange civile som du kan nå på 30 sekunder. Efterfølgende får man besked om, hvor mange års had man har skabt på disse 30 sekunder. Et andet spillignende kunstværk, War Project, giver dig mulighed for at styre et bombefly og ramme målet...og resultatet må du selv klikke dig til.

En helt anderledes ressource er The Bomp Project, som tilbyder sig med alt godt og skidt om atomare paddehatte. Her er billeder en masse, nyttige informationer og kilder i hobetal - alt sammen samlet for at hjælpe kunstnere som vil dykke ned i de atomare dybder.

En følelsesladet illustration af modernitet, romantik og krig, illustreret gennem en TV-diner, findes hos A Polyphonic Chronicle. Poesi med billeder og et vist anslag af tilfældighed finder man i digtet My boyfriend came back from the war.

Nutidens information/desinformation er en vigtig faktor i opinionsdannelsen, men også en vigtig faktor i hvad man kan kalde videns afmagt. Altså dér, hvor modsætninger i information og opinion, med den hurtig og moderne information, gør det sværere og sværere for det enkelte individ at tage stilling. Des mere man får at vide, des mere uvidende risikerer man at føle sig. Er du stadig usikker, så check lige Alexei Shulguin Remedy for Information Disease.



Tidligere håtetepekolonskråstregskråstreg:
Irak - andre kilder
Erklær selv krig
Klar besked: Bleep bleep bleep bleep
Murphys lov om korrekturlæsning
Drop studierne - køb titlen
De åbne password
Dit eget leksikon
Garanteret original
Netstalgi
æøå - snyd skal der stå
DivX for øjnene
Vi leger med satellitter
Netdemokrati med begyndervanskeligheder
Hvor er .af?
Radio, radio
Den digitale båndoptager
Bedst på net - til hvad?
E-valg med fup og fiduser
Stol aldrig på en klassiker
.hola, .soc og .xxx
Et sprog genopstår
E-bogen er her
EU med eller uden filter
Leksikonline
Net-ifada
Tip et dødsfald
Jubii Jensen og Opasia Olsen
http://www.søndagaften.dk/arkiv/2000/0803.html
WAP en virus
Anti-demokratisk filter
Send en e-duft
Køber Søndagsavisen Gyldendal?
Selvmord á la web
E-dioterne
æ ø å - skal der stå
Ugens virus
Løgn og net
Mød døden på nettet
Søg og du skal finde...måske
http://www.søndagaften.dk/arkiv/1999/0804.html
Gratis, gratis, gratis, gratis
Hvis Microsoft boede i Saeby
En engel på skærmen
Krig via computeren
Digital konfliktløsning
Filter mod filter
Hvad skal hjemmesiden hedde?
Spøgelsesbyer på nettet
Det kreative 2000-problem

Søndag Aften 05/2003

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.